"A country zene sakktábláján új paraszt (redneck) született!" - Menyhárt Szabolcs (Napi Rock and Roll)

"Azt mondják, a country sakktábláján új paraszt született Szerintem meg maga a Király Yeeeeeeehaaaw " - Csuka László (Hungarian Western Action Shooter Champion) A zenekar 2013 november 4.-én alakult.

A szándék egyszerû: a country zene és az USA-beli, leginkább a déli államokra jellemző kultúra bemutatása és terjesztése Európában!

Sajnos ez a zenei műfaj kis mértékben jut el hozzánk napjainkban, ezért nem igazán tudják az emberek, mennyire fogyasztható és populáris a country zene a tengerentúlon. Ezen helyzeten próbálunk kicsit javítani.

A koncepció azért nem ennyire egyszerű! A country zene mára már nagyon is kinőtte a „tábortüzes-feeling”-et, éppen ezért profi zenészeket kellett összehozni ehhez a projekthez. Az alap csapat, annak a Nitus and The Rollin' Dice zenekarnak három tagja, akik rockabilly zenekarként, nem csekély sikereket tudhatnak maguk mögött (hazánkban és Európában egyaránt): Chris (Timár Krisztián), aki felsorolhatatlan helyen bizonyította gitár-profizmusát, Alfie (Gyebnár Tamás), ki szintén megjárt pár bandát a dobverőivel és Vik Flames (Füle Viktor), ki majd 20 éve nagybőgősként, zene és dalszövegíróként működik közre a magyar rockabilly és psychobilly palettán (most gitár-banjo-ra és akusztikus-gitárra váltva) álmodta meg a jelen felállást.

Ehhez a recepthez hozzáadva - Big Fat Chubby (Besenyei Csaba), az évtizedek óta a zenei szakmában tevékenykedő blues/country énekes-szájharmonikás és Garcia (Cser László) a szintén jó ideje a basszusgitár húrjait koptató fenegyereket - úgy tűnik összeállt a csapat.

A szakmai hozzáértés adott, de egy igazán jó produkcióhoz kell valami plusz. A zenekar ezt a REDNECK kultúra (ha lehet így nevezni) bemutatásával, rengeteg humorral szándékozik megoldani. Biztosan ismerős az a kép, amikor az USA déli államaiban a „vidéki-tahó” kantáros farmerben, rettenetes akcentussal ül a teraszon a hintaszékben egy banjo-val és várja a szomszédot, hogy az pickup-al hozza a véletlenül elütött szarvast, hogy sok sörrel felfegyverkezve végre grillezhessenek egy nagyot!

Ezt a képet mutatja be a zenekar humoros oldala... de hogy változatosabb legyen a produkció, emellett megkapja a hallgató/néző a klasszikus, cowboycsizmás/kalapos, nagyon kreatív és igényes country zenét is, amit kamionosok, motorosok, fiatalok, idősek...lényegében amit a fél Egyesült Államok hallgat a mai napon is!

...és ha ez még nem lenne elég, a zenekar megpróbálkozik, ismert, teljesen más műfajból hozott dalok country-vá konvertálásával is.

Ha igényes zenére (country, hillbilly, rockabilly, new-country), felhőtlen humorra és jókedvre, táncolható/bulizható slágerekre vágysz...akkor a legjobb helyen jársz! Lépj be a REDNECK ROADKILL világába!

REDNECK = leginkább a USA déli részein élő vidéki emberek, akiket a városi társadalom tahóknak, parasztoknak tart. Viszont egy redneck büszke arra, hogy annak nevezik!

ROADKILL = az utakon, véletlenül elütött vadak (szarvas, vaddisznó, oposszum, mosómedve...stb), amiket egy igazi redneck nem hagy kárba veszni, hanem inkább feldobja a grillre egy hétvégi sütögetés alkalmával.

FIGYELEM!!!

A zenekar még véletlenül sem szeretné megbántani a vidéki, földműves társadalmat. Tagjainak nagy része is vidéki. Kifejezetten az USA-beli redneck-ekre utal a dalszövegeiben előforduló, némely egyének által sértőnek vehető kifejezésekkel.

Ezenfelül, kifejezetten állatvédő beállítottságú emberek vannak az együttesben. Természetesen az elnevezésben és az esetleges dalszövegekben csak humorként jelenik meg az állatokra irányuló negatív megnyilatkozás.

Big Fat Chubby

Chubby 1975. október 24-én született Egerben.
15 évesen hallott először blues és country zenét, ami azonnal szíven ütötte és többé nem engedte el.
1997-ben alakult jelenleg is működő blues zenekara, a Pawn Shop.
2005-óta autentikus blues és Tom Waits számokat játszik Molnár Botond énekes-gitárossal Salty Dog néven.
Vendégként szerepelt Little G. Weevil: One és a Hobo Blues Band: Hajtók Dala című lemezein.
2011-ben szerzői kiadásban készítette el, Village Lizards nevű zenekarával Three Of Us című albumát.
2007-ig inkább bluest harmonikázott és énekelt, de egyre inkább a fehér amerikai zene kezdte el érdekelni. Egyre több country és blugrass lemezt hallgatott, lenyűgözte a country-harmonikások virtuóz játéka és az énekesek sokszor rockabilly zenékben is előforduló, csukló, néha kántáló éneklése, valamint az  utánozhatatlan déli akcentus.
Megalapította első country zenekarát, a Big Fat Chubby & The Swamp Busters-t, amivel hamar népszerűek lettek a country zenét kedvelők körében.
2013-tól állandó vendégzenész Csehországban, a Petra Börnerová Duónál.
A Big Fat Chubby & The Swamp Busters évekkel ezelőtt közös koncertet adott a Nitus & The Rollin’ Dice zenekarral. Chubby és Garcia akkor ismerkedtek meg Flames-el, Alfie-val és Chris-el. A bulik utáni iszogatások közben kiderült, hogy mindannyian ugyanazokat a muzsikákat szeretik és alapvetően hasonlóan látják a dolgokat, mind a zenében, mind az élet egyéb területein. Azóta is élik az életüket, viszik tovább saját produkcióikat, de valami hiányzott, nem volt kerek. Kellett egy új, közös zenekar!
2013. novemberében megalakult a REDNECK ROADKILL!

 

 

VIK FLAMES

Egészen fiatal korában közel került a rok’n’roll-hoz. Szülei hatására, már óvodás korában a műfaj külföldi és hazai előadóit hallgatta családja körében. Édesapja maga is amatőr szinten gitározott és énekelt, közösen csináltak felvételeket a régi Akai orsós magnón. Körülbelül 10 évesen megkapta első gitárját és Buddy Holly slágereket kezdett autodidakta módon elsajátítani. Majd a család egyik ismerésétől kapott egy Stray Cats albumot, ez jelentette az áttörést. Onnantól kezdve körvonalazódott neki a rockabilly és a rock’n’roll közötti különbség. 14 éves korában ismerte meg Egri Péter-t (Mystery Gang) és együtt jártak rockabilly és rock’n’roll klubbokba, koncertekre. Egy idő után valami keményebb műfajra vágyott és elkezdett psychobilly előadókat hallgatni, de emellett ugyanúgy megmaradt a rockabilly is a zenei gyűjteményében. Mikor megkereste őt egy együttes azzal, hogy nagybőgősre lenne szükségük, azonnal vásárolt egy régi, kopott bőgőt és sok gyakorlással, tanulással az elsők között kezdett Magyarországon psychobilly-t játszani. 3 hónap elteltével színpadon állt a The Tremors formációval. A banda csak pár koncertet élt meg, mivel közben kapott egy felkérést a Vadhajtás rockabilly bandától, hogy szükség lenne rá, mint ritmus gitáros. A Tremorshoz túl rockabillys volt, a Vadhajtáshoz túl psychos, úgy döntött, hogy saját zenei elképzeléseit szeretné megvalósítani. 2001 és 2003 között rögzített egy szóló albumot, Vik Flames and The Humanoids néven. A lemezen énekes, ritmus gitáros, nagybőgős és mint zeneszerző működött közre, emellett zenész barátok segítettek a stúdió munkában. Ezután megcsinálta saját, koncertező csapatát a Burning Vampires psychobilly együttest. Többszöri átalakulás után énekes és nagybőgős pozícióba került. Mielőtt ez a korszak is lázárult volna 2008-ban megjelent egy 6 dalos kiadás a német Vampirette Records gondozásában. Mivel idővel egyre jobban elmélyült a rockabilly, psychobilly és a country világában, rájött, hogy vissza akar térni a gyökerekhez. Ekkor alakult meg a The Rollin' Dice rockabilly zenekar. Ezután egyre inkább elkanyarodott a country zene irányába, s kipattant a fejéből az ötlet, hogy megalapítsa a Redneck Roadkill country zenekart, ahol a bőgőt gitár-banjo-ra és akusztikus gitárra cserélte. Emellett vokalistaként működik közre a dalszerzés és a zenekar útjának egyengetése mellett. Saját hivatalos honlapja: www.vikflames.atw.hu

 

 

CHRIS vagy KRISZ vagy ahogy szeretnéd

Krisztián az általános iskola utolsó éveiben kezdett gitározni. Két évig klasszikus gitárt tanult, majd középiskolai tanulmányai megkezdésével a zenében is váltott. Új tanára jazz-sztenderdeket és örökzöldeket tanított, emellett a napi slágerek is a tananyag részét képezték. Itt tanulta meg az első rock and roll dalt is. Ekkor még nem volt kialakult zenei képe. Mindent szívesen játszott. Első zenekara a középiskola végén született. Pár saját szám és néhány feldolgozás volt a repertoár. Az érettségi szünetben már új zenekarral próbált. Rengeteg dalt és sok fajta stílust ismert meg a blues-tól a hard rockig. Ekkor állt először komoly, nagy színpadokon és ismerte meg a közönség és a szakma is. Hamarosan több zenekar is meghívta gitárosnak a fiatal és tehetséges zenészt. Egymást érték a zenekarok és a koncertek. Két évadott töltött a Miskolci Nemzeti Színház zenekarában, ahol az Elizabet és a Jézus Krisztus szupersztár darabokban játszott. Emellett saját zenei ambíciói is voltak, így született meg az Esszencia gitár trió és a Frappé trió, ahol az akusztikus gitáré volt a főszerep. A ’90-es évek végén – megtelve a blues és a rockzenétől – új utat keresett és a country zene felé fordult. Ekkor vált igazán egyedivé a gitár játéka, zenei tára kibővült és összemosta a stílusokat. Az utolsó állomás a rockabilly volt. Jóbarátjától kapott egy Brian Setzer DVD-t. Ekkor érezte: megvan az, amit több mint húsz évig keresett. Ez a hangzás és ez a zene vált számára a meghatározóvá. Hamarosan megalapította saját rockabilly zenekarát és kereste a kapcsolatot hasonló beállítottságú zenészekkel. Így találkozott a the Rollin’ Dice zenekarral, akik épp gitárost kerestek. Az ezután következő években összecsiszolódott Flames-el és Alfie-val, ezért a Redneck Roadkill megalakulásakor örömmel vállalta a feladatot és kanyarodott vissza újból a country műfaj felé.

 

GARCIA

A zenével zsenge fiatalkorában került közelebbi kapcsolatba. A nagyszülei minden vasárnap házi muzsikálással töltötték az idejüket. Nagyapja hegedült, nagymamája zongorázott és énekelt. A családi hagyományokat követve (mindenkinek kellett valamilyen hangszeren játszani) 5 éves korától, először zenei előképzőre járt, majd hegedűn játszott. Így komolyzenei alapokra helyezett tudásra tett szert. A középiskolában ezt a hangszert leváltotta először dobra, majd basszusgitárra. Ebben nagy szerepet játszott, hogy hallotta Gary Thain (Uriah Heep akkori basszusgitárosának) játékát. Ezt a döntést megerősítette benne Jaco Pastorius művészetének megismerése. Az akkori divat szerint egy középiskolai zenekarban kezdett játszani, amely Uriah Heep, Black Sabbath, Deep Purple, AC/DC, stb. és ezekhez hasonló saját nótákat játszott. A hangszeres tudása fejlesztése okán a Postások Erkel Ferenc Zeneiskolájában tanult basszusgitározni. Közben több zenekarban játszott, amelyekkel az Amatőr Rock és Pop fesztiválokon vett,- több, kevesebb - sikerrel részt. Ezekkel, a zenekarokkal több klubban és ifjúsági parkban muzsikált (Huragan, Python). Időközben megnősült és egy "kis" időre abbamaradt a közönség előtti zenélés. A '90-enes évek közepén egy zenekar keresett basszusgitárost és innentől fogva folyamatosan zenekarokban játszik (Blues Condition, Rockin’ Chair, Big Fat Cubby & The Swamp Busters, Valami Blues, Blues Life Band). A zenei ízlése közben a rock-tól a blues és a country felé fordult (megjegyzi, hogy a blues, a jazz sosem esett távol tőle).

 

 

ALFIE

Alfie, mint ahogy a korosztályának nagy része, a szülei bakelitlemezein találkozott először a Rock & Rollal. Majd kicsit a később a Great Balls of Fire című film hatására – amely Jerry Lee Lewis életét és munkásságát mutatja be - mélyült el jobban az 50’ évek zenei világában. Dobolni 16 éves korában kezdett el, egy közeli barátja invitálásának és felkérésének köszönhetően. Első zenekarként rock and roll zenészek hiánya miatt ska zenekart alapítottak, mellyel kisebb sikereket értek el. Később a szintén underground körökben mozgó két jó barátjával megalapították 2007. januárjában a Fridays Rock’n Roll zenekart. Alfie, ekkor került igazán közel ehhez az életérzéshez. Ez időtáj illeszkedett be a nem túl népes, de annál lelkesebb magyar rock and roll és rockabilly társaságba és ő maga is tagja lett ennek a zenei színtérnek. Rövid idő után rendszeresen sikerült zenekarával színpadra lépnie. Ekkor szólt neki egy ismerőse, hogy alakul egy hazánkban még egyedinek és újdonságnak számító rockabilly-rountry zenekar, női énekessel az élen. Természetesen Alfie azonnal elfogadta a felkérést és ekkor lett tagja a The Rollin’ Dice zenekarnak. Hamar felvette a lágyabb témák után, a rockabilly feszes, húzós ritmusát és a country zene zakatolását. Bátran kijelentheti, hogy rövid idő alatt sikerült - a hazai viszonylatokat figyelembe véve - sikert elérnie a Rollin’ Dice zenekarral és számára nincs megállás, mivel ahogy Ő mondja: „…A Rock’ n Roll több mint ritmus, ez az életem…” Ebben az időben kezdett country zenéket is hallgatni és Flames-el ketten ötlötték ki a Redneck Roadkill projekt megalapítását.